Přibalte si na dovolenou i pomalý hrnec
Chystáte se na dovolenou, ale ať už z finančních, či osobních důvodů jste zvolili pobyt bez stravy? Samozřejmě můžete chodit někam do restaurace, ale to se taky slušně prodraží. Zbývá tedy jediné – vařit. A strávit tak hromadu času u plotny. Nebo s sebou na dovolenou vzít pomalý hrnec. Proč? Protože pomalu vaří, zatímco vy si užíváte dovolenou.
Pomalý hrnec šetří váš čas
Zní to sice jako nesmysl, ale je to tak. Představte si dovolenou. Svítí slunce, děti si hrají na pláži u moře a vy je bedlivě pozorujete. Všichni si tu chvilku užívají. Jenže pak kouknete na ruku. Páni, to už je hodin. Letíte do apartmánu. Na sporák vytahujete hrnce, které jsou v kuchyňce k dispozici, a honem hledáte, co rychlého uvařit. Už není čas dělat něco pořádného, šup tam s nějakou konzervou a k tomu uvařit těstoviny. To je zase nádobí. To je zase dovolená. STOP! Pomalý hrnec vaří pomalu, proto do něj můžete hned ráno naskládat všechny ingredience, zapnout ho a nechat žít svým životem bez obav z připálení. Až se vrátíte z vodních radovánek nebo výletu, bude lahodný oběd akorát připraven.
Už žádné konzervy ani těžká jídla
Pomalý hrnec je pro vás výborné řešení také pokud chcete vařit zdravěji. Na většině místech nakoupíte čerstvé a chutné potraviny z místní produkce. Pomalý hrnec si poradí i s luštěninami, které dlouhé vaření přímo milují, nebo tužšími kousky masa. Pak už stačí přidat jen vhodnou přílohu. Pochutnáte si dobře a zároveň i relativně levně. Vyzkoušejte třeba lahodné rizoto, masové směsi se zeleninou nebo krémové polévky.
Pomalý, ale šikovný
Pomalý hrnec nezabere o moc víc místa než hrnec klasický. Pro svůj provoz nepotřebuje sporák, stačí mu pouze zásuvka. Můžete ho tedy zapojit v podstatě kdekoliv. V případě že platíte i energie, ušetří vám nízký příkon hrnce také spotřebu. Na romantický pobyt ve dvou vám postačí hrnec o velikosti 2,4 litrů, na rodinnou dovolenou raději přibalte větší hrnec o objemu 4,7 litrů. Co nesníte hned, můžete rovnou v hrnci uložit do lednice.
Z čeho vařit
Pro vaření využijte lokální sezónní suroviny. Na dovolené po Čechách i v zahraničí najdete lahodná rajčata, papriky, cukety, melouny, lilky, mrkve, petržel, saláty, kedlubny, květák, brokolici, jahody, broskve a další chutné ovoce a zeleninu. Pomalý hrnec si poradí i s luštěninami, které dlouhé vaření přímo milují nebo tužšími kousky masa. Pak už stačí přidat jen vhodnou přílohu a jídlo je hotové. Pochutnáte si dobře a zároveň i relativně levně.
Proč si kazit dovolenou stáním u plotny, když můžete vše hodit do jednoho hrnce, který uvaří za vás. Hoďte nohy nahoru a dobíjejte energii. Na zimu bude potřeba.