Tři recepty na snídaňové vafle, které si zamilujete
Chcete k snídani vyzkoušet něco nového? A co byste řekli na na nadýchané vafle, které provoní celou vaši kuchyni? V tomto článku pro vás máme hned 3 recepty na oblíbené varianty, které hravě zvládnete pomocí vaflovače. Dáte přednost tradiční belgické klasice, nebo zkusíte zdravější variantu ze špaldové celozrnné mouky?
A nebojte se. Pokud si nelibujete ve sladkých pokrmech, máme pro vás i slanou variantu se špenátem a vejcem. Tak se do toho pojďme pustit!
Tradiční belgické vafle
Na prvním místě si ukážeme recept na tradiční belgickou klasiku. Tyto nadýchané a zároveň na povrchu úžasně křupavé vafle si bezesporu zamiluje celá vaše rodina. Jak na to?
Ingredience:- 500 g hladké mouky
- 650 ml polotučného mléka
- 250 g másla (kvůli výsledné chuti nedoporučujeme používat margarín)
- Bílky ze 3-4 vajec
- 1 lžíce cukru
- ½ balení instantního droždí
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo alespoň balíček vanilkového cukru)
- Nejprve rozmíchejte droždí společně s cukrem a vlažným mlékem. Chvíli počkejte, než vzejde kvásek.
- Poté přidejte prosátou mouku se špetkou soli a vanilkovým extraktem a vše dobře promíchejte.
- Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně půl hodiny.
- Jakmile je těsto vykynuté, vmíchejte do něj rozpuštěné a zároveň vychladlé máslo.
- Zároveň do těsta vmíchejte sníh, který si připravíte ze všech bílků.
- Nyní přichází na řadu vaflovač. Povrch plotýnek si potřete mašlovačkou máslem, aby se k němu vafle nepřichytávaly.
- Jakmile je vaflovač nahřátý, nalijte na něj těsto a pečte vafle dozlatova.
- Výsledné vafle servírujte s čerstvým ovocem, šlehačkou, nebo zkrátka s tím, co máte rádi.
Zdravější vafle ze špaldové celozrnné mouky
Potrpíte si na zdravějších a odlehčenějších jídlech? V tom případě můžete vsadit na tuto verzi vaflí ze špaldové celozrnné mouky. Stačit vám k tomu bude pouze 6 ingrediencí a výsledek stojí za to. Tak šup do kuchyně!
Ingredience:- 500 g špaldové celozrnné mouky
- 600 ml polotučného mléka
- 2 střední vejce
- 6 lžic krystalového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli
- Ze všeho nejdříve vyšlehejte vejce s cukrem. Poté k nim přidejte mléko.
- V druhé míse smíchejte mouku se solí a jedlou sodou.
- Poté obě směsi spojte a vymíchejte hladké těsto.
- Plotýnky vaflovače potřete tukem a těsto na ně nalijte. Vafle pečte dozlatova přesně tak, jak to máte nejraději.
- Výsledek můžete dozdobit vším, co zrovna máte - čerstvým ovocem, jogurtem, zakysanou smetanou nebo třeba arašídovým máslem. Fantazii se meze nekladou.
Slané vafle s vejcem a špenátem
Nezískaly si sladké snídaně vaše srdce? A přesto byste rádi nějaké vafle vyzkoušeli? V tom případě pro vás máme recept na slanou variantu z brambor, která je doplněna vejcem a špenátem.
Ingredience:- 300 g hladké mouky
- 2 střední brambory
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 3 střední vejce
- 1 lžička cukru
- 130 g másla
- 1 kelímek zakysané smetany
- Snítek tymiánu
- Hrst baby špenátu a vejce k servírování
- Uvařte si brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte a nastrouhejte najemno.
- V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr.
- V druhé míse vytvořte směs z rozpuštěného másla, 3 žloutků a smetany.
- Poté spojte obě směsi dohromady, přidejte brambory a čerstvý tymián.
- Na závěr si připravte sníh z bílků a opatrně jej zamíchejte do těsta.
- Vaflovač si rozehřejte a potřete jej tukem.
- Poté na něm postupně připravte všechny vafle tak, aby byly upečené dozlatova.
- Vafle podávejte s baby špenátem a vejcem. Dobrou chuť!