Prodejna Praha Prosek má předvánoční prodlouženou otevírací dobu Po - Pá 9:00 - 12:00 a 12:30 - 18:00 h.

Guláš hovězí

Tradiční hovězí guláš si spousta lidí raději užívá jen při návštěvě restaurace. Někdo se přípravě hovězího vyhýbá úplně. Pokud se také obáváte tuhého masa a zoufalství nad slabou omáčkou, tento recept na pomalu tažený hovězí guláš je tu právě pro vás. Ač je příprava pokrmů v CrockPotu standardně velmi jednoduchá - vložit, zapnout a jít, doporučujeme nevynechat základ každého dobrého guláše - spoustu orestované cibule.
  HIGH
  4,5 hod
  6 porcí
 
Ingredience:
Guláš
  • 1 kg hovězí kližky
  • 3 lžíce másla/sádla
  • 1 kg cibule
  • 250 g uzené slaniny/ špeku
  • sůl
  • 5 - 6 kuliček pepře
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 - 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 800 ml hovězí vývar
  • 2 lžíce protlaku
  • 1 lžíce majoránky
Na zahuštění
  • 1 rozdrobený krajíc staršího chleba
  • nebo
  • 1 střední brambora nastrouhaná najemno
  • nebo
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla nebo oleje
Postup:
1
Jednodušší verze: Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky, hovězí maso na větší kostky.
2
Vše vložíme do Pomalého hrnce, osolíme, přidáme pepř, kmín, červenou papriku, bobkový list a nové koření. Zalijeme vývarem a přidáme tvrdý chléb nebo nastrouhanou bramboru na zahuštění. Kdo má rád pikantní guláš, může přidat chilli.
3
Maso necháme dusit na vyšším stupni 4 hodiny nebo dokud nezměkne.
4
Nakonec přidáme česnek a majoránku, případně jíšku z mouky a másla, pokud jsme předtím nezahušťovali chlebem či bramborou. Necháme ještě 30 minut povařit.
5
Složitejší verze, která ale stojí za to: Cibuli nejprve na másle či sádle orestujeme a necháme pomalu za průběžného míchání zkaramelizovat. Trvá to asi 10 - 15 minut, ale výsledek dodá omáčce plnou bohatou chuť, krásnou barvu a vyzdvihne guláš na jinou úroveň.
6
Zkaramelizovanou cibuli lze rovnou zaprášit moukou, ještě lehce zasmahnout a přidat do hrnce pod maso, ale není to nutné - chleba i brambora poslouží k zahuštění také svkěle. Další postup už je stejný jako v jednodušší verzi.
    
Pomalý hrnec CrockPot CSC063X je ojedinělý svým velkým objemem 7,5 litru. Díky němu jednoduše připravíte skvělé jídlo až pro deset strávníků najednou. Bez špinavého nádobí a zbytečné námahy. Vaření zpříjemní digitální časovač, který po vypršení libovolně nastavené doby vaření přepne hrnec do režimu "udržuj teplé".
S nákupem pomalého hrnce CrockPot získáte zdarma kuchařku s desítkami receptů.