Trhané vepřové koleno

Trhané vepřové koleno připravované šetrnou metodou sous-vide si zachová šťavnatost a plnou chuť díky marinádě, ve které se maso vaří za konstantní teploty.
  75°C - 85°C
  15 h + 15 minut
  3 - 5 porcí
 
Ingredience:
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička hrubě mletého černého pepře
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 1 vepřové koleno zadní
Postup:
1
Stroužky česneku prolisujte, přidejte obě papriky, hrubozrnnou hořčici, třtinový cukr, sůl a pepř.
2
Promíchejte a přilijte slunečnicový olej.
3
Připravte si dostatečně velkou fólii do vakuové svářečky.
4
Svařte na jednom konci a vložte dovnitř vepřové koleno.
5
Opatrně ho ze všech stran potřete marinádou. Vzniklý sáček za pomoci vakuové zavakuujte.
7
Připravte si velký hrnec a přístroj Sous Vide Matté. Nastavte požadovaný čas a teplotu.
8
My jsme použili toto nastavení: 75°C – 15 hodin, 85 °C – ještě 1 hodinu navíc.
12
Takto zapékejte deset, dvacet i třicet minut. Záleží na výkonu vaší trouby. Jde nám o křupavou kůži. Koleno hlídejte, aby se nepřipálilo.
13
Vyndejte z trouby, natrhejte na kousky vidličkou a hned podávejte s chlebem a okurkami. 
      
Pro přípravu jídel metodou sous-videTento ponorný přístroj v kuchyni využijete v případě, že chcete vyzkoušet metodu vaření sous vide a zažít skutečně gurmánský zážitek. Stačí jej jen jednoduše upevnit za okraj hrnce, napustit do nádoby vodu a vložit do ní vakuované pokrmy. Příprava jídla ve vodní lázni za konstatní teploty učiní maso šťavňatější, chutnější, měkčí s maximem zachovaných živin a vitamínů.Tip na Flank steak - od přípravy až po vaření pomocí novinky Sous Vide ponorného přístroje zn. Matté.
Tato výkonná vakuová svářečka FoodSaver FFS017X se stane vaším nepostradatelným pomocníkem. Používá odolné drážkované sáčky a nabízí několik programů, z nichž si můžete vybírat.